GAPS: Sindrom obolelega črevesja in psihe

Izobraževalni seminar za starše, zdravnike in strokovne delavceDr. Natasha Campbell-McBride je v Mariboru poudarila, da se velika večina otrok z učnimi težavami, avtizmom in drugimi nevrološkimi motnjami rodi s povsem normalnimi možgani, nato pa toksini uničijo njihovo črevesje, kar prizadene tudi psiho. Psihiatrična zdravila tu ne delujejo, resnično ozdravljenje pa je mogoče s prehrano. (Foto: Tina Mesec)

Dr. Natasha Campbell-McBride, dr. med, magistra nevrologije in magistra prehranskih znanosti, je 7. junija 2014 obiskala Slovenijo in v Mariboru predavala o naravnem zdravljenju avtizma, hiperaktivnosti, motenj vedenja in pozornosti, motenj govora, učnih težav, disleksije, depresije, shizofrenije, anoreksije in drugih nevroloških obolenj.

Ali veste, kako resna je v Sloveniji in v svetu epidemija avtizma? V vsakem letniku novorojenih otrok je okoli 200 takih, ki bodo dobili diagnozo avtizma, je uvodoma povedala Inge Zorec, predsednica mariborskega društva za pomoč otrokom z avtističnimi motnjami Školjka, ki je organiziralo seminar z dr. Natasho Campbell-McBride. Ker se v Sloveniji vsako leto rodi okoli 20.000 otrok, lahko izračunamo, da motnje avtističnega spektra prizadenejo enega od 100 otrok. Še več je verjetno otrok, ki te diagnoze sicer ne bodo dobili, a se bodo spopadali z manjšimi učnimi težavami, manjšimi motnjami govora, blažjo obliko hiperaktivnosti, občasno depresijo in drugimi manj opaznimi težavami v delovanju možganov in živčnega sistema. Epidemija avtizma je še bistveno huje prizadela nekatere najrazvitejše države. Dr. Natasha Campbell-McBride je udeležence seminarja seznanila s podatkom, da je na Švedskem avtističen že eden od 35 otrok, v Veliki Britaniji eden od 44 otrok, v ZDA pa eden od 40 do 50 otrok (različno med zveznimi državami). Pred četrt stoletja te epidemije ni bilo, saj je imel avtizem le eden od 10.000 otrok. Do leta 2020 bo slika katastrofalna, saj bo avtističen že vsak drugi otrok, je pojasnila predavateljica.

Razširile se bodo tudi druge degenerativne bolezni, katerih rast je v zadnjih desetletjih zelo zaskrbljujoča. V tem toksičnem modernem svetu bodo začeli otroci umirati pred svojimi starši. Sedanji starši bodo prvi v zgodovini človeštva, ki bodo pokopavali lastne otroke, ugotavlja zdravnica.

Reševanje epidemije nevroloških obolenj prek psihiatričnega zdravljenja ni ustrezno niti uspešno, saj uporaba psihiatričnih zdravil ne upošteva vzrokov – ti so v črevesju, ne v možganih, poudarja dr. Natasha Campbell-McBride in kritično ugotavlja, da so današnji psihiatri kot stroka v zelo slabem položaju, saj so popolnoma pod vplivom farmacevtske industrije in pacientom ne dajejo več nobene druge možnosti, kot da od njih zahtevajo brezpogojno jemanje zdravil s številnimi resnimi stranskimi učinki. Zato je nujno, da se čim prej zavemo, kako pomembno in edino zares ciljno usmerjeno je zdravljenje nevroloških obolenj s pravo prehrano.

Otroci z GAPS lahko ozdravijo, ko ozdravimo črevesje

Otroci z nevrološkimi motnjami, tudi avtistični otroci, so bolniki s sindromom GAPS: imajo poškodbe črevesne stene, uničene črevesne resice in nenormalno črevesno floro, hrane ne prebavljajo dobro, imunski sistem je slab in toksini neovirano prehajajo v telo. »Posledica je reka toksinov, ki se v vsakem trenutku steka iz črevesja v možgane in druge vitalne organe,« opisuje nevrologinja in prehranska strokovnjakinja dr. Natasha Cambell-McBride. (Foto: Depositphotos)

Od kod prihaja avtizem, od kod pridejo številne blage in resne nevrološke motnje ter druge kronične degenerativne bolezni pri otrocih? Jih je mogoče pozdraviti? Campbell-McBridova odgovarja pritrdilno. Njena klinična praksa v Veliki Britaniji in praksa njenih učencev po vsem svetu jasno kaže, da so se ti otroci rodili s povsem normalnimi možgani in da torej ne gre za prirojene motnje, ampak za vplive toksičnega okolja. To so ljudje z obolelim črevesjem in posledično bolnimi možgani, ki pa jih je mogoče zdraviti in pozdraviti s prehrano. Prek 90 odstotkov otrok z učnimi težavami ima sindrom GAPS, poudarja zdravnica. Mnogi od teh otrok, ki so se zdravili s protokolom GAPS, danes niso več avtistični in nimajo več nevroloških bolezni.

Črevesje in možgani so tesno povezani. »Črevesju pravimo tudi drugi možgani, po vsem, kar danes vemo o vlogi črevesja, pa bi lahko rekli celo nasprotno, da ima črevesje vlogo prvih možganov!« poudarja zdravnica. Razvoj vseh bolezni se začne v črevesju – to je pred več kot dvema tisočletjema vedel že Hipokrat. Po drugi svetovni vojni se je stanje črevesne flore na ravni celotne populacije začelo bistveno slabšati. Vzrokov je več: levji delež škode povzročajo antibiotiki (ki so sicer zelo pomembna zdravila, a množično zlorabljena), sledijo steroidi in kontracepcijske tabletke, stres, slaba industrijska prehrana, črevesje lahko poškodujejo tudi okužbe in bolezni, pri majhnih otrocih pa še hranjenje z umetnim mlekom. Črevesno floro prizadenejo tudi staranje, onesnaženo okolje, sevanja (»elektromagnetna juha«, v kateri živimo), zloraba alkohola in strupene kemikalije, ki so že povsod okoli nas. Zelo velik vpliv na toksičnost črevesja in možganov imajo tudi zobozdravstveni posegi, opozarja zdravnica in navaja podatek, da so toksični posegi v ustni votlini odgovorni kar za 40-50% primerov multiple skleroze. Predavateljica je apelirala na udeležence seminarja, naj se informirajo o holističnem zobozdravstvu in pritiskajo, da bo takih zobozdravnikov čedalje več.

Dr. Campbell-McBridova je natančno pojasnila, kako pride do poškodb črevesne flore in kako se problem prenaša z matere na otroka, zakaj pri tem vodilno vlogo igra zloraba antibiotikov v najnežnejših letih, kako pomembna je črevesna flora prednikov in kakšno vlogo pri tem odigrajo cepiva (več o tem si lahko preberete v intervjuju tukaj).

Otroci z nevrološkimi motnjami, torej tudi otroci na avtističnem spektru, so bolniki s sindromom GAPS – sindromom obolelega črevesja in psihe (Gut and Phychology Syndrome). Imajo poškodbe črevesne stene, običajno povsem uničene črevesne resice in nenormalno črevesno floro. Hrane večinoma ne prebavljajo, črevesje pa v takem stanju prepušča številne toksične kemikalije in prehranske toksine, ki neovirano prehajajo v krvni obtok. Posledica je reka toksinov, ki se v vsakem trenutku steka iz črevesja v smeri možganov in drugih vitalnih organov otroka. Otrok je kronično zastrupljen, ima okvarjen imunski sistem in razvije avtoimunska obolenja. Strupene snovi, ki jih ti otroci ne morejo izločiti, se nalagajo v organih in tkivih, ki so zgrajeni iz visokega deleža maščob: v možganih, kostnem mozgu, žlezi ščitnici, žlezi slinavki, našteva predavateljica.

Dr. Natasha Campbell-McBride poudarja: »Če hočete pozdraviti anemičnega otroka, morate najprej sanirati njegovo črevesno floro. Dodatki železa povzročajo vnetja in hranijo patološke mikrobe v črevesju, zanje so železovi pripravki kot sladkorčki, zato se še bolj razrastejo!« (Foto: Depositphotos)

Otroci s sindromom GAPS imajo resna prehranska pomanjkanja in številne alergije. Ko starši s prehrano po protokolu GAPS začno zdraviti njihovo črevesje, alergijske reakcije postopoma izzvenevajo. Izzvenijo lahko celo do te mere, da izgine tveganje hudih anafilaktičnih reakcij, pravi dr. Natasha Campbell-McBride. Pogosto je, dodaja, prisotna tudi slabokrvnost, saj so ti otroci ne glede na telesno težo podhranjeni s ključnimi hranilnimi snovmi. Konvencionalna medicina skuša slabokrvnost zdraviti z železovimi pripravki, toda to je neučinkovito: »Ti otroci ne rabijo dodatkov železa, ker nimajo zares pomanjkanja železa, ampak resno pomanjkanje vitaminov B, ki nastajajo v črevesju in močno vplivajo na krvno sliko. Če hočete odpraviti anemijo, morate najprej sanirati otrokovo črevesno floro. Dodatki železa zdravje pogosto še poslabšajo, saj poškodujejo črevesno floro. Prekomerni vnos povzroča vnetja, hrani patološke mikrobe v črevesju, ki imajo železo zelo radi. Za patogene, ki so se razrasli v črevesju, je to poslastica. Še bolj uspevajo, ko jim dajete sladkorčke!«

Cilj prehranske industrije ni nahraniti ljudi

Večina obolelih s sindromom GAPS ima slabe in nestanovitne prehranjevalne navade, trdi dr. Natasha Campbell-McBride. Skoraj vsi otroci z učnimi težavami imajo slabo prehrano, v veliki meri omejeno na sladka in škrobna živila. Za otroke na avtističnem spektru je še posebej značilno, da so zelo izbirčni in starši se mukoma trudijo, da bi jim ponudili kaj zdravega. »Dieta GAPS je za nas nemogoča,« pravijo, »naš otrok tega ne bo jedel«. »O, seveda bo,« je prepričana dr. Campbell-McBridova. Z uporabo tehnik za spremembo vedenja, ki jim namenja celotno poglavje svoje knjige, je mogoče doseči stoodstoten uspeh. »Ali boste vi starši spremenili otrokovo vedenje na bolje in otroka pozdravili s hrano, ali pa vas bo otrok ukrotil po svoji meri,« je prepričana. Otroka je treba postaviti pred dejstvo, da mora jesti to, kar je človek jedel pred industrijsko dobo, to pa naredimo na način, ki je dobro domišljen. Ko bo sprejel prvo žličko, bo čez nekaj časa jedel tako rekoč vse, kar mu bodo ponudili starši, pove zdravnica.

»Prehranska industrija ni tu zato, da vas nahrani!« je kritična. Cilj prehranske industrije je njen lastni zaslužek, na trg plasira živila, ki sploh niso prava hrana, ljudje pa to vseeno jedo. Procesirana žita v lepi pakirani embalaži, kruh, obdelan s strupenimi kemikalijami, ki ostaja uporaben tedne in tedne, konzerve in druga industrijska hrana resno poškodujejo črevesno floro. Prehranska industrija poleg tega že nekaj desetletij širi debelo laž, da je holesterol nevaren za zdravje in da živalske maščobe povzročajo srčno-žilne bolezni. O tem je napisala knjigo Put Your Heart Where Your Mouth Is, saj je morala svojim pacientom, kot pravi, znova in znova pojasnjevati, zakaj visoko maščobna živalska hrana, ki ne pride iz industrije, bolezni ne povzroča. Holesterol je ena najpomembnejših snovi za človeka, saj ga potrebuje vsaka naša celica. Varuje in zdravi vnetja v telesu, popravlja stene žil in črevesja, razstruplja, obnavlja možgane, živčne ovojnice in drugo. Prevedeni članek o zdravilni moči holesterola dr. Natashe Campbell-McBride si lahko preberete tukaj.

»Prehranska industrija ni tu zato, da vas nahrani!« je kritična dr. Natasha Campbell-McBride. »Cilj prehranske industrije je njen lastni zaslužek, na trg plasira živila, ki sploh niso prava hrana, ljudje pa to vseeno jedo.« (Foto: Depositphotos)

Velik pomen holesterola lahko razberemo že iz sestave materinega mleka; v njem je namreč kar 40% holesterola. Materino mleko je izjemno pomembno živilo, ki ga telesu pravzaprav sploh ni treba prebavljati, pravi predavateljica, saj se dobesedno vsrka skozi črevesje. »Zelo slabo je, da dojenčki uživajo umetno industrijsko mleko, ki je popolnoma drugačno. Ženske bi morale prevzeti pobudo in to spremeniti. Spet bi morale uvesti prakso dojilj, tako kot nekoč, ko so otroke, ki niso mogli dobivati mleka lastne matere, dojile druge ženske. Nikar ne pričakujte, da bo kaj takega za ljudi naredila vlada! Ta korak bodo morale ženske narediti same.«

Danes krožijo napačne informacije tudi o tem, da je živalsko mleko nezdravo za ljudi in da povzroča vrsto najrazličnejših obolenj. Vse te razprave in študije, ki dokazujejo škodljive učinke živalskega mleka, zadevajo procesirano industrijsko mleko. »To frankenštajnsko mleko prehranska industrija pridobiva od krav, ki živijo v zaprtih prostorih, so hranjene z žiti, sojo in gensko manipulirano industrijsko vzgojeno travo, namesto, da bi se pasle na pašnikih, dobivajo hormone in zdravila, da imajo dvakrat več mleka, kot bi bilo normalno v naravi.« Nato to toksično tekočino industrija še pasterizira, sterilizira in na druge načine procesira. Surovo mleko zdravih krav iz pašne reje je zdravilo, pravi dr. Natasha Campbell-McBride. Pri dieti GAPS mleko kisamo doma, iz njega sami delamo fermentirane mlečne izdelke, industriji pač ne moremo zaupati, poudari. Eden najučinkovitejših mlečnih izdelkov za zdravljenje črevesja je doma pripravljen kefir. V njem so zdravilne glive, zdravilne bakterije in zdravilni virusi. Ker ima močne razstrupljevalne učinke (sproži reakcije odmrtja patogenih mikrobov), ga je treba uvajati previdno, začeti le z nekaj žličkami. Ljudje so tisočletja, vse do razmaha prehranske industrije, dobro vedeli, kako terapevtske so kulture probiotičnih mikrobov, ki se razvijejo s fermentacijo surovega mleka. Ne le, da so tako hrano uživali redno. Ženske so se po umivanju s kefirjem mazale tudi po genitalijah, s čimer so okrepile svojo črevesno floro, pravi predavateljica. Probiotični mikrobi so prešli v mehur in črevesje in tam neposredno ustavljali vnetja.

Cepiva poškodujejo imunski sistem

Mnogi dojenčki imajo v današnjem času prebavne težave, ki jim pravimo kolike. Kolike so za starše prvi znak, da je z dojenčkovo črevesno floro nekaj narobe, poudarja zdravnica. Ta pojav danes opisujemo kot normalen, čeprav ni. Dojenčka, ki pri porodu dobi nenormalno floro svoje matere, napenja, ima vetrove in bolečine, zato joka. Kadar posegamo z zdravili, npr. z antibiotiki, se težave poslabšujejo.

Nato pridejo cepiva. Dr. Campbell-McBrideova pravi, da so cepiva razvili dobronamerni ljudje, ki so upali, da bodo naredili nekaj dobrega za človeštvo, toda danes tega duha ni več, ampak gre za pomemben mednarodni posel: »Čeprav cepiva ne povzročajo bolezni, poškodujejo imunski sistem in otroka privedejo bliže k izbruhom bolezni. Včasih so cepiva le zadnja slamica, ki zlomi kamelji hrbet.« V medicinski literaturi zelo redko zasledimo, da so otroci nekoč prebolevali dve bolezni hkrati, denimo mumps in ošpice, razlaga zdravnica, če se je to otroku zgodilo, pa je vedno prišlo do določenih posledic na zdravju, neredko nevroloških. Čeprav to znanje iz zgodovine imamo, dobivajo današnji otroci številna kombinirana cepiva, s katerimi jim vbrizgajo več bolezenskih dejavnikov naenkrat. V razmerah, ko imajo mnogi od njih kompromitirano črevesno floro, »bi morali s cepljenjem počakati vsaj 4-5 let, da se otrokovi možgani dobro razvijejo, da otrok dobro hodi in govori ter je absolutno zdrav!« Če menite, da cepiva morate uporabiti, potem uporabite enojna, ne kombiniranih, še svetuje zdravnica.

Za otroke s sindromom GAPS je značilno, da imajo avtoimunske bolezni – predvsem gre za dvoje avtoimunskih obolenj, pri katerih telo uničuje dve izjemno pomembni substanci, lastni kolagen in lastni mielin. Tega ne počne zato, ker je »v zmoti«, ampak ker so se na ta mesta vezale toksične snovi, ki jih tam ne bi smelo biti. Posledica uničevanja lastnega kolagena je, da imajo ti otroci nepravilno razvite sklepe, da slabše rastejo, da so tako rekoč brez mišične mase. Posledica uničevanja lastnega mielina pa so različne okvare živčnega sistema, saj živci niso dobro obdani z zaščitnimi mielinskimi ovojnicami oz. so te ovojnice zaradi težkih kovin in drugih toksinov, ki prosto prehajajo v telo, poškodovane. Mielinske ovojnice najbolj prizadeneta živo srebro in aluminij, ki prehajata iz cepiv in drugod iz okolja ter se naložita v organe, ki imajo veliko maščob. To se ne bi dogajalo, če črevesje ne bi bilo poškodovano in prepustno, če bi bila črevesna flora ustrezna, če bi imunski in razstrupljevalni mehanizmi delovali.

Kako poteka zdravljenje s hrano

»Ženske bi morale namesto umetnega mleka spet uvesti prakso dojilj. Nekoč so dojenčke, ki niso mogli dobivati mleka svoje matere, dojile druge ženske. Nikar ne pričakujte, da bo za nas to naredila vlada! Ta korak bodo morale ženske narediti same.« (Foto: Shutterstock)

V knjigi GAPS (povzetek diete je tudi na naši spletni strani tukaj) se lahko poučite o delovanju in izvajanju tega prehranskega protokola. Hrana je zdravilo in dieta GAPS je najpomembnejše zdravljenje za te otroke. Diete, ki izločajo le nekaj motečih snovi (npr. diete brez glutena, kazeina, soje…) pogosto sploh ne delujejo, poudarja zdravnica in razloži, da je motečih snovi običajno zelo veliko in vseh morda sploh ne poznamo. Nekateri otroci so alergični tako rekoč na vso hrano, ker je njihovo črevesje tako zelo uničeno. Če izločimo najbolj problematične snovi, problem morda omilimo, rešimo pa ga največkrat ne, saj v resnici nismo naredili tistih korakov, s katerim bi se otrokovo črevesje v celoti in dolgoročno pozdravilo. Prav tako nismo dovajali ključne hrane, s katero se bodo lahko možgani začeli zdraviti.

V dieti GAPS se povsem izognemo vsakršne žitne hrane, ki je zelo težko prebavljiva in draži črevesje (torej ne izločimo samo glutenskih žit, ampak vsa žita). Prav tako ne uporabljamo nobene škrobne zelenjave, bolnik mora popolnoma izločiti sladkor in vsa druga komercialna sladila, mlečni sladkor (laktozo), škrobne stročnice vključno s sojo, vso procesirano industrijsko hrano in vsa prehranska dopolnila. Priporočena hrana diete GAPS zajema meso in meso organov iz pašne reje, kakovostna jajca domače hranjenih kokoši (pašna reja), zelenjavo, ki ne vsebuje veliko škroba, zrelo sveže in suho sadje, oreščke in semena ter vsa lakto-fermentirana živila (surovi mlečni izdelki iz mleka pašne reje in doma fermentirana zelenjava). Poleg suhega sadja je naše edino sladilo naravni hladno pridobljeni med (strd). Zdravnica poudarja, da med nikdar ne sme preseči temperature 35 stopinj Celzija.

Za zdravljenje so izjemno bistvene naravne živalske maščobe (ne iz industrijske reje!) in mesne juhe, ki se dolgo kuhajo, da izločijo obilo mineralov. Oboje je ključ do ozdravljenja črevesja in vnovičnega aktiviranja razstrupljevalnih mehanizmov v telesu. Ta hrana je zelo pomembna, da telo spet začne tvoriti tudi lastni kolagen. Nujno se moramo izogniti vsem margarinam in drugim nadomestkom masla, procesiranim rastlinskim oljem, posebej navadnim trgovinskim oljem za kuho. Pravilno hranjena (v temi in hladilniku) hladno stisnjena rastlinska olja so dovoljena v manjših količinah; po mnenju zdravnice niso nujno potrebna.

Večini otrok s sindromom GAPS dr. Campbell-McBridova priporoča dodajanje kakovostnega hladno stisnjenega ribjega olja ali olja iz jeter polenovke. Nekateri otroci sprva potrebujejo še kakovostne terapevtske probiotike (komercialni niso primerni), čeprav jih včasih v povsem zadostnih količinah dovajamo z doma pripravljeno lakto-fermentirano surovo hrano, npr. s kefirjem, kislim mlekom, kislim zeljem…

Otrokom, ki trpijo za epilepsijo, zdravnica v dieti GAPS odsvetuje uporabo dodatkov ribjega olja, olja iz jeter polenovke in drugih rastlinskih omega 3 in omega 6 olj; klinična praksa kaže, da lahko ta olja iz še dokaj nepojasnjenih razlogov včasih sprožijo nove epileptične napade. Ti otroci morajo za ozdravitev uživati zelo veliko naravnih živalskih maščob. Kot je pojasnila, je nevrologom že več kot dvesto let znano, da je epilepsija pravzaprav intenziven čistilni proces možganov. Mnogi pacienti so takoj po napadu epilepsije celo prosti simptomov, lahko delujejo ozdravljeni, nato pa se zaradi bolnega črevesja in motenj razstrupljevalnih poti toksičnost v možganih spet postopno povečuje, simptomi se vrnejo, to pa je povod za nov epileptični napad, saj se možgani spet skušajo očistiti. Pri otrocih, ki jemljejo zdravila proti epilepsiji in se hkrati zdravijo po protokolu GAPS, je treba zdravila umikati previdno in postopno, pravi zdravnica.

Dr. Campbell-McBridova meni, da za otroke s sindromom poškodovanega črevesja in psihe vegetarijanska dieta ni primerna. Za odrasle je dobro premišljeno vegetarijanstvo vzdržno, za otroke je drugače, pravi. Nekateri zelo bolni otroci, ki imajo tako hude poškodbe črevesja, da ne prebavijo tako rekoč nobene hrane in so alergični čisto na vse, kar zaužijejo, na začetku ne smejo zaužiti nobenih rastlin. Pozdravi jih protokol, v katerem je samo živalska hrana, in sicer zelo veliko živalskih maščob in mesnih juh (tekočina, brez mesa). Ko se črevesne resice do neke mere okrepijo in obnovijo, luknjasto črevesje pa zadovoljivo zakrpa, počasi uvajajo rastlinsko hrano, protokol opisuje zdravnica.

»Surovo mleko pašne živine je zdravilo, industrijsko mleko pa povzroča bolezni, ker praviloma pride od krav, ki živijo v zaprtih prostorih, so hranjene z žiti in sojo, nato pa mleko uničijo še pasterizacija in drugo procesiranje«, je povedala zdravnica in prehranska strokovnjakinja Natasha Campbell-McBride. (Foto: Shutterstock)

Na seminarju se je dotaknila tudi anoreksije, ki ni le prehranska, ampak tudi nevrološka motnja. Danes jo odkrivajo že pri 5-6-letnih otrocih (25% obolelih je fantov, večina je deklet), največ obolelih je med najstnicami. Zaradi hudih okvar črevesja pride do motenj v delovanju možganov; ta dekleta sama sebe vidijo povsem drugače, kot bi se videla, če bi bili zdrava, njihova slika o sebi je popačena. »Anoreksična dekleta so tudi prave mojstrice manipulacije, zdravljenje je zato izjemno težko.« Ko uvedemo dieto GAPS, pride do ozdravljenja črevesja in nevrološki simptomi se umikajo, bolnica pa na neki točki z grozo ugotovi, kako bolna in slabotna je videti v resnici. Šele tedaj se lahko začne resnični napredek do ozdravitve, poudarja zdravnica.

Le polovica anoreksičnih otrok in najstnikov je imela sindrom GAPS že pred pojavom anoreksije. Pri mnogih gre za posledice promoviranja vegetarijanstva, pravi dr. Natasha Campbell-McBride: »Posebej dekleta se odločijo, da bodo postale vegetarijanke ali celo veganke, nastajati začno motnje in poškodbe črevesne flore in razvije se sindrom GAPS, ki vodi v nevrološko obolenje in spremenjeno dojemanje samega sebe. Zgrešeno, napačno izvajano vegetarijanstvo je eden glavnih vzrokov za pojav tovrstnih obolenj pri mladih ljudeh. Vegetarijanstvo Indije je nekaj povsem drugega kot to, kar prakticirajo ta dekleta! Tam ljudje že stoletja vedo, da so surove živalske maščobe in jedi iz fermentiranega mleka ključne za njihovo zdravje. Zakaj mislite, da je v Indiji krava sveta? Zato, ker ljudje od nje dobivajo maslo, mleko, prečiščeno maslo ghee, ki ga dodajajo v vse jedi – to je sveta hrana. Veganstvo med mladimi je še bistveno večji problem, ki vodi v bolezni. Ni res, da rešuje planet. To niti ni način prehrane, to je postenje,« trdi dr. Campbell-McBridova.

Zakaj otrok ne dobi vročine, zakaj slabo raste, od kod kronična utrujenost?

Nekateri otroci s sindromom GAPS več let zapored nimajo nobene vročine in na videz, če odmislimo druge motnje, ki jih imajo, delujejo zdravi. To je zavajajoča podoba zdravja, pravi predavateljica. Ti otroci vročine praviloma sploh niso sposobni razviti, saj imunski sistem ne deluje, toksini neovirano prehajajo v telo in se kopičijo v organih. Razstrupljevalni mehanizmi so onesposobljeni. »Ko so nekaj časa na dieti GAPS in se črevesje začne zdraviti, s tem pa tudi razstrupljevalni mehanizmi in imunski sistem, tak otrok na lepem dobi vročino. Vročina je način zdravljenja, ne znižujemo jo, saj jo telo uporablja kot pomemben čistilni mehanizem, če je visoka, pa lahko za rahlo znižanje skuhamo čaj iz lubja vrbe, svetuje zdravnica.

Pri otrocih, ki zaostajajo v rasti, gre za problem neustrezne tvorbe oz. uničenja kolagena. Ti otroci imajo zaradi motene črevesne flore in slabega stanja črevesja eno od oblik osteoporoze, razlaga zdravnica. Njihove kosti in sklepi se ne morejo razvijati, ker ni dovolj kolagena. Kolagen bi moral v telesu delovati kot temelj, predstavljamo si ga lahko kot gradnika »knjižnih polic« v omarah, na katere se lahko naložijo minerali, ključni za razvoj kosti, npr. kalcij in magnezij. Ker kolagena ni oz. ga telo avtoimunsko uničuje, se minerali nimajo kam nalagati. Vseeno je, če otrok jemlje dodatke kalcija in drugih mineralov za rast in razvoj skeleta, saj ti krožijo po telesu, a se nimajo kam vezati. Ko začnemo te otroke hraniti po GAPS, z dovolj beljakovinami in maščobami (ribe, raki, meso, mineralne kostne juhe, domača jajca in surovo mleko), se črevesje postopno pozdravi, kolagen se začne tvoriti, minerali se lahko začno nalagati na »knjižne police«, otrok pa začne rasti in se krepiti, opisuje zdravnica.

Nekateri otroci in odrasli s sindromom GAPS trpijo za kronično utrujenostjo. Do te bolezni pride zato, ker so njihove celične tovarne (mitohondriji) izključene. Vsaka celica v telesu ima dva načina proizvajanja energije. Praviloma energijo tvorijo mitohondriji, le kratek čas, ko se celica deli na dva dela, je treba zaradi varnosti tvorbo energije prek mitohondrijev izključiti. Tedaj celica za nekaj trenutkov preide na pra-stari način latentnega vzdrževanja življenja – zmožna je preživeti, a ob zelo nizki stopnji porabljene energije. Ko se celica razdeli in nove celice dobijo vsaka svojo celično ovojnico, vsaka spet vklopi svojo mitohondrijsko tovarno. Pri zelo bolnih ljudeh je ta proces moten, kajti njihove celice zaradi izjemno velike toksičnosti v telesu nadvse hitro odmirajo, kar naprej morajo nastajati nove, dogaja se množična delitev in tvorba novih celic. Ko je ta proces tako napredoval, da pride do izrednih razmer, vanje posežejo možgani, ki centralno izklopijo vse mitohondrije in telo preide na pra-stari način latentnega vzdrževanja življenja. Človek lahko živi, toda nima nobene energije. Ko se začne z dieto GAPS črevesje tako bolnega človeka zdraviti, ko se postopoma spet aktivirajo razstrupljevalni mehanizmi, celice nehajo množično odmirati, človek pa počasi pridobiva več energije.

Diabetes tipa 1 ozdravljiv s hrano

Veliko otrok ima danes diabetes tipa 1, bolezen, pri katerih je žleza slinavka, ki izloča hormon inzulin za presnovo krvnega sladkorja, tako zelo prizadeta, da preneha tvoriti inzulin. Dr. Campbell-McBridova je na podlagi kliničnih izkušenj pojasnila, da gre za stanje, ki ga je s prehranskim protokolom GAPS »precej lahko pozdraviti«! Ne zaupajte znanstvenim študijam, pravi, znanost je postala zelo zmanipulirana prek komercialnih interesov, 90% vseh znanstvenih študij nam posreduje napačna sporočila in morali bi jih zavreči. Slinavka se na dieti s protokolom GAPS (po tem, ko pride do ozdravljenja črevesne flore) lahko spet aktivira in počasi začne tvoriti lastni inzulin, opisuje zdravnica in poudari, da se je treba pozorno posvetovati s praktikom oz. strokovnjakom za ta protokol. Pred vsakim obrokom je treba namreč diabetiku natančno izmeriti krvni sladkor in prilagoditi odmerek vbrizganega inzulina. Odmerka ne smemo preseči. Če slinavka začne deloma sama tvoriti inzulin, tvegamo, da bo odmerek previsok, kar bi lahko resno poškodovalo zdravje ali pa je celo smrtno nevarno.

Milijone let smo živeli na soncu, zdaj ga dobivamo premalo

Sonce je vir zdravja, preprečuje degenerativne bolezni in raka, pravi dr. Natasha Campbell-McBride in odsvetuje uporabo zaščitnih krem: »Dovolj študij je že narejenih, ki potrjujejo, da so prav kreme za sončenje povzročitelj kožnega raka.« (Foto: Shutterstock)

Izpostavljenost soncu je ključnega pomena za človekovo zdravje, je v Mariboru poudarila dr. Natasha Campbell-McBride. Že dolgo vemo, kako pomemben je vitamin D, ki ga telo tvori s pomočjo sonca in holesterola v koži. Danes vemo še veliko več, nove študije npr. kažejo, da lahko s pomočjo sonca vsrkavamo v kožo proste molekule žvepla v zraku, žveplo pa je zelo pomemben element za delovanje razstrupljevalnih mehanizmov. Sonce je nujno potrebno za zdravje, preprečuje degenerativne bolezni, tudi raka, pravi zdravnica in odsvetuje uporabo zaščitnih krem: »Dovolj študij je narejenih, da vemo, da so prav kreme za sončenje tiste, ki povzročajo rakava obolenja. O nevarnosti sonca poteka intenzivna propaganda, ki ljudi usmerja stran od vira zdravja. Seveda se je soncu priporočljivo nastavljati postopno in čas sončenja vsak dan malo podaljševati. Če bi slučajno prišlo do pordele kože, pa nanesite kislo smetano, kokosovo olje ali aloe vero. Ljudje, ki so več na soncu, imajo dokazano manj kožnega raka, in zanimivo je, da se melanom pogosto razvije na tistih predelih kože, ki so le redko izpostavljeni soncu ali pa nikoli.«

Nekateri ljudje na soncu dobijo izpuščaje. Dr. Campbell-McBridova pojasnjuje, da je to zato, ker je sonce močan razstrupljevalec in ker začne hitro sprožati izločanje toksinov, nakopičenih v koži. »Skozi kožo se z izpuščajem izločajo predvsem toksični ostanki industrijskih rastlinskih olj za kuho, ki so se naložili v koži, ali druge kemikalije. Pomagate si lahko tako, da pred sezono sočenja nekaj tednov redno pijete večje količine korenčkovega soka in da procesirane hrane ne uživate več.«

Če se otrokom na koži pojavljajo alergije, ekcemi, atopični dermatitis in drugi izpuščaji, je zdravilno mazilo živalska maščoba; na nizki temperaturi npr. počasi stopite loj pašne živali in ga nato nalijete v kozarec, da se strdi. To je odlično zdravilo za kožo, pravi predavateljica. Če se na otrokovo kožo doslej nanašali kozmetiko, jo zavrzite in s tem prenehajte. Vse kemične snovi telo vsrka skozi kožo, kar dodatno ogrozi zdravje otroka s sindromom GAPS. »Kreme, šamponi, kopeli, geli, paste in druga industrijsko-komercialna ropotija mora stran. Umivajte se samo z vodo, kajti varovalni mikrobi, ki živijo na naši koži, se z miljenjem odstranijo in koža je izpostavljena okužbam. Namesto zobne paste imejte v kopalnici kozarček olivnega olja, vanj pomočite zobno krtačko in si umijte zobe. Ženske so si lase tisočletja umivale s surovim jajcem. Šamponi niso potrebni.«

Izvajalci metode GAPS

V Sloveniji za zdaj še nimamo certificiranih izvajalcev metode GAPS. Tuje svetovalce, ki jih je dr. Natasha Campbell-McBride izšolala že prek 800, je mogoče najti na spletni strani www.gaps.me. Za starše potekajo tudi rezidenčne delavnice (npr. center na meji med Avstrijo in Madžarsko), na katerih se lahko naučijo priprave hrane po metodi GAPS. Vsa družina se za teden do dva preseli na določeno lokacijo, kjer strokovnjaki staršem prikažejo način izvajanja diete in jih naučijo veščin priprave hrane, otroke pa učijo drugi strokovnjaki, po metodi ABA, ki jo Campbell-McBridova priporoča izmed obstoječih pedagoških pristopov.