Dokumentarni film Za skupno dobro

Producentka Leslie Manookian

Za skupno dobro (The Greater Good, 2011) je ameriški dokumentarni film producentke Leslie Manookian, nagrajen na dveh mednarodnih filmskih festivalih. Raziskuje križišče cest, na katerih se srečata starševstvo in moderna medicina in kjer pravice posameznika trčijo ob politiko. Njegovi snovalci ga opišejo kot film, ki staršem, zdravnikom in politikom odpira varen poligon, znotraj katerega lahko odkrito spregovorijo, aktivno poslušajo in se učijo en od drugega. Mešanje realnih posnetkov, intimnih intervjujev, vladnih filmov iz 50. let minulega stoletja in novejša televizijska poročila se zlivajo z zgodbami ameriških družin, katerih življenja so bila s cepljenjem za vedno spremenjena.

Zakaj potrebujemo ta film?

ZA SKUPNO DOBRO – to je čas ZA PONOVNI PREMISLEK

Dokumentarni film predstavi redko slišane zgodbe družin, resno prizadetih s cepivi. Ta pomemben vidik problematike cepljenja so vodilni mediji v svojih razpravah predolgo zanemarjali. Tri pogumne družine nam v filmu sporočajo: čas je za ponovni premislek:

Ponovno premislimo o številnih študijah, ki bi morale biti narejene, če želimo biti prepričani, kako kot družba varujemo otroke.

Ponovno premislimo o varovanju pravic tistih družin, ki izberejo drugačen pristop, tak, kakršen bo deloval v njihovih družinah in njihovih edinstvenih zdravstvenih situacijah.

Ponovno premislimo, kako naj se prepričamo, da so cepiva ustrezno testirana.

Film je namenjen spodbujanju staršev, da izvedo več o teh dilemah, pa tudi spodbujanju informiranega in uravnoteženega pogovora z njihovimi zdravniki, šolami in skupnostmi.

Od kod ustvarjalcem navdih

Le malo tem je danes takih, ki so tako kontroverzne, o katerih se tako vroče razpravlja in ki tako delijo ljudi, kot to velja za cepiva. Ustvarjalci filma pravijo, da so kot starši želeli zakopati globoko v tovrstne probleme, kompleksne in večplastne, da bi iz prve roke izvedeli, kaj o tem menijo in verjamejo strokovnjaki, da bi te informacije delili z javnostjo ter da bi odprli srca in razum gledalcev za možnost, da se poškodbe po cepljenju resnično dogajajo.

»Naš cilj je ustvariti racionalno razpravo o tematiki cepljenja in njegove varnosti ter pripomoči k varnejšim in učinkovitejšim cepilnim programom.«

»Tema o cepljenju je nekje tam zgoraj, skupaj z vero in politiko, je nekaj, o čemer ‘se ne sme razpravljati za praznično družinsko mizo’. Film želi to paradigmo spremeniti. Na dileme gleda z drugačnimi očali, naredi tudi potreben korak nazaj, da bi videli celotno sliko. Problematiko predstavi v vsej svoji kompleksnosti in vseh odtenkih v upanju, da bi ustvaril varen prostor, v katerem bi se v razpravo o cepljenju lahko vrnila racionalnost. Naj film služi kot uporaben vir za starše, zdravnike in zaskrbljeno občinstvo, ki bodo podprli nacionalne dialoge o cepivih in njihovi varnosti.« Tako pravijo ustvarjalci na uradni spletni strani filma.

Ogledi filma

Napovednik – Trailer (2 minuti, brezplačno)

 Avtorica slovenskega prevoda filma je Sonja Jamnik.

Film si v celoti lahko ogledate na tej povezavi:

Originalna spletna stran filma: http://www.greatergoodmovie.org

Zakulisja snemanja: intervju s producentko LesslieManookian (angl.):
1. del http://www.youtube.com/watch?v=CGISh8j3Zww (18 minut)
2. del http://www.youtube.com/watch?v=8NHIDEqydS8 (22 minut)