Ne želimo, da bi bilo cepljenje za vse državljane obvezno!

 

Intervju: Jovana Stojković, dr. med., psihiatrinja iz Srbije

Zdravnica Jovana Stojkovič je srbska psihiatrinja in mati treh otrok, ki se je s problematiko cepljenja začela ukvarjati, ko so v Srbiji sprejeli zakon o obveznem cepljenju, po katerem vrtci ne smejo sprejemati necepljenih otrok. Zaradi zakona iz leta 2017, ki grobo krši človekove pravice do odločanja o lastnem telesu oz. o tem, da človek sam odobri katerikoli medicinski poseg na svojem telesu, se je poglobila v cepiva in prišla do zanimivih ugotovitev, ki jih deli z javnostjo. V intervjuju razkriva manipulacije državnih institucij in medijev, ki širijo neresnične informacije o tem, da so za epidemije ošpic krivi necepljeni otroci. Razkriva uradne podatke, iz katerih je razvidno, da so proti koncu leta 2017 ošpice najprej odkrili pri dveh polno cepljenih osebah, starih 21 oz. 22 let. Govori o tem, da so se v Srbiji redno pojavljale epidemije ošpic tudi v času 97-odstotne precepljenosti prebivalstva, le mediji o tem tedaj niso poročali. Kritična je do korupcije v zdravstvenem sistemu in do kolegov, ki nekritično asistirajo farmacevtski industriji pri ukinjanju človekovih pravic. Stanje v Srbiji glede tega vprašanja primerja s stanjem v koncentracijskem taborišču, ker so njeni sodržavljani postali prisilni poskusni zajci farmacevtske industrije. Razmere v Srbiji primerja z Zahodno Evropo. Kljub enako obsežnim epidemijam ošpic in celo posamičnim primerom davice demokracijam od Avstrije prek Belgije do Velike Britanije nikakor ne pride na misel, da bi uvedle vsesplošno obvezno cepljenje, značilno za nekdanje socialistično-komunistične države.

Stojkovićeva se je zaradi razmer v Srbiji pridružila opozicijskemu gibanju »Dostojni Srbije«. Glavni srbski in hrvaški mediji jo zato zmerjajo z desničarko, šarlatanko, estradno zdravnico, ki se rada kaže, in drugimi oznakami, Tomislav Stevanović, pediater iz Zrenjanina, pa je proti njej in proti gibanju, ki se zavzema za prostovoljno cepljenje, vložil nekaj kazenskih ovadb.

Zdravnica vztraja, da obvezno cepljenje ni v skladu s srbsko ustavo niti z mednarodno Konvencijo o človekovih pravicah, in poudarja, da je Evropsko sodišče za človekove pravice 9. julija 2002 presodilo, da obvezno cepljenje kot neželeno zdravljenje krši pravico do zasebnosti. Pripominja tudi, da je Svet Evrope 29. aprila 2010 obsodil sprego farmacevtske industrije in zdravstvene stroke v času t. i. pandemije prašičje gripe.

Intervju z dr. Jovano Stojković je posnel Teša Tešanović v produkciji Balkan Info. Z njihovim dovoljenjem smo ga podnaslovili s slovenskimi podnapisi in ga ponujamo na ogled slovenski javnosti.

Video intervju (podnapise vklopite spodaj na videu):